introduktion til hverdagstegn og tegnsprog
Målgruppe
Arbejdspladser og praktiksteder med en medarbejder eller elev, som er døv eller har et betydeligt høretab.
Formål
At skabe grundlag for bedre kommunikation – og dermed bedre trivsel – mellem personen, som er døv eller har et betydeligt høretab og de hørende kolleger.
Kort beskrivelse
Undervisningen er en kort introduktion til tegn, der ofte bruges i hverdagen, og til anden visuel kommunikation. Der er øvelser og tips til relevante apps og hjemmesider med tegnsprog.
Uddybende beskrivelse
Introduktionen giver personer omkring en medarbejder, som anvender tegnsprog, en grundlæggende viden om tegnsprog og visuel kommunikation. Den sætter dem i stand til at kommunikere basalt med personen og danner grundlag for en tryghed til og nysgerrighed efter at lære mere.
Oplægget varer typisk omkring 45-60 minutter. Det skræddersys til den aktuelle situation i samarbejde med borgeren og arbejdspladsen, men kan for eksempel indeholde følgende emner:
- En kort introduktion til tegnsprog som sprog
- Forskellen på tegnsprog og dansk
- Præsentation af til basale hverdagstegn
- Præsentation af udvalgte tegn, der er relevante for det aktuelle studie/praktiksted
- Introduktion til relevante apps og hjemmesider med tegnsprog
Desuden vil der være øvelser, hvor deltagerne får mulighed for at afprøve visuel kommunikation. Her bruges ikke rigtigt tegnsprog, men deltagerne oplever, at blot ved at bruge mimik, pegninger og fagter bliver det muligt at kommunikere og forstå hinanden.
Døvekonsulenternes erfaring med denne ydelse er, at muligheden for at kommunikere direkte øger trivslen blandt alle medarbejdere og skaber forudsætning for et godt arbejdsmiljø.
Ydelsens omfang
Ydelsen indeholder forberedelsesmøder med arbejdspladsen og borgeren, forberedelse og afholdelse af oplægget samt transport fra og til arbejdsplads.
Relateret ydelse
Se boksen til højre.