Rådgivning til borger
Målgruppe
Personer, som er døve eller har et betydeligt høretab, og som har en anden etnisk baggrund end dansk samt deres pårørende.
Formål
At sikre, at borgeren bliver i stand til selv at tage hånd om eget liv ved at få viden om muligheder osv.
Kort beskrivelse
Individuel rådgivning og vejledning til personer, som er døve eller har et betydeligt høretab, og som har en anden etnisk baggrund end dansk, der har behov for viden om deres muligheder i Danmark.
Desuden kan konsulenten deltage i møder med forvaltningen, sprogcenter mv. sammen med borgeren.
Eksempler på spørgsmål
- "Jeg er blevet familiesammenført med min kone, der er døv. Hvor kan hun lære dansk tegnsprog?"
- "Kan jeg få dispensation for diverse dansk-sproglige tests, når jeg er døv?"
- "Jeg forstår ikke de breve, jeg modtager. Kan jeg får dem forklaret på tegnsprog?
Uddybende beskrivelse
Denne ydelse dækker over et forløb af rådgivende og vejledende karakter, som emnemæssigt kan dække meget bredt i borgerens liv.
Borgere, som er døve eller har et betydeligt høretab, og som har en anden etnisk baggrund end dansk, kan have svært ved at gennemskue de muligheder, de har, når de kommer til Danmark.
Det kan dreje sig om, hvor de kan få undervisning i dansk tegnsprog, hvordan deres muligheder er for at få tegnsprogstolk (eventuelt en døv tegnsprogstolk) til møder med offentlige myndigheder og sundhedssystemet mv.
Der kan være behov for flere og afklarende samtaler mellem døvekonsulenten og borgeren, hvor borgeren klædes på til selv at handle ud fra dennes behov. Døvekonsulenten kan også efter behov deltage som bisidder til møder med forskellige instanser.
Målgruppen er meget heterogen. Der er borgere, der kommer til Danmark med universitetsuddannelser fra deres hjemland. Der er også borgere, der kommer til Danmark uden et egentligt sprog – eventuelt kun et rudimentært hjemmelavet tegnsprog.
I samarbejdet med borgeren vil døvekonsulenten kunne vurdere borgerens tegnsprogs- og kommunikative kompetencer. I forløbet kan det også vise sig, at der er behov for mere støtte end umiddelbart antaget. Her vil døvekonsulenten hjælpe borgeren med at rette henvendelse til de relevante myndigheder.
Ydelsens omfang
Ydelsen dækker typisk over fysiske møder mellem konsulent og borger, samt i mindre omfang døvekonsulentens deltagelse ved diverse møder. Døvekonsulenten og borger kan i nogle tilfælde bruge videoopkald til afklarende samtaler. Typiske forløb indeholder to til fire samtaler af en times varighed samt eventuelle møder med fagfolk.
Relaterede ydelser
Der kan vise sig at være behov for andre ydelser fra døvekonsulenten på andre områder, fx hospitalsområdet (hvis borgeren har helbredsproblemer) eller uddannelsesområdet, hvis borger skal uddanne sig. Se desuden boksen til højre.