Vidensformidling til fagfolk
Målgruppe
Personale og patienter på hospitalsafdelinger, hvor en person, som er døv eller har et betydeligt høretab, er indlagt.
Formål
At hospitalspersonale og andre patienter får viden om og forståelse for situationen for personer, som er døve eller har et betydeligt høretab, således at der kan blive taget videst muligt hensyn til personens særlige behov og forudsætninger i forhold til for eksempel kommunikation og at eventuelle fordomme og stigma mindskes.
Kort beskrivelse
Oplæg om hvordan det er at have en patient eller medpatient, som er døv eller har et betydeligt høretab. Oplægget tilpasses naturligvis afhængig af, om målgruppen er sundhedspersonale eller medpatienter.
Eksempler på spørgsmål
- "Vi har en døv patient indlagt. Er der noget jeg særligt skal tage hensyn til?"
- "Kan døve høre stemmer?"
Uddybende beskrivelse
Denne ydelse dækker primært over vidensformidling via oplæg. Indhold og varighed kan variere efter ønsker og behov. Døvekonsulenten samarbejder med borgeren og afdelingen om indholdet af oplægget, og borgeren kan afholde dele af oplægget, hvis det ønskes.
Oplæggene tilpasses efter modtagerne, men gennemgående er det målet, at modtagerne får svar på spørgsmål som
- Hvad det vil sige at være døv eller have et betydeligt høretab?
- Hvordan er det at være døv eller have et betydeligt høretab som patient blandt hørende?
- Hvad er tegnsprog?
- Hvad er døvekultur?
- Hvordan bruger man en tegnsprogstolk?
For personalet vil der blive lagt vægt på at forklare, hvad der er særligt ved at have en patient, der er døv eller har et betydeligt høretab, samt give information om mulige støtteforanstaltninger og kompensationsmuligheder.
Oplægget hjælper til at "bryde isen" mellem borgeren og de hørende medpatienter og personale, hvilket øger trivsel og miljø for alle. Efterfølgende oplever borgeren, at hørende medpatienter og personale i højere grad tør tage en kontakt og kommunikere med vedkommende.
Ydelsens omfang
Oplægget vil som udgangspunkt foregå på afdelingen. Ydelsen omfatter en indledende samtale med borger og afdelingen, forberedelse og afholdelse af selve oplægget samt en opfølgning.
I nogle situationer kan der, efter en periode, være behov for et opfølgende oplæg, hvor viden genopfriskes, og der bliver lejlighed til at få svar på eventuelle spørgsmål, der er opstået.
Relaterede ydelser
Der kan være behov for andre ydelser fra døvekonsulenten. Se boksen til højre.