Spring til indhold
International Week of the Deafs logo, som viser to stiliserede hænder, som rører ved hinanden.

18-09-2017  |  Døves Internationale Uge er i gang

I dag starter International Week of the Deaf. Ugen markeres i mange lande verden over med forskellige aktiviteter. På CFD er onsdag "Lydløs Dag".

Bag International Week of the Deaf står døves verdensorganisation World Federation of the Deaf (WFD). Ugen afholdes hvert år i den sidste hele uge i september. Det er i år 59. gang, det sker.

Hensigten med ugen er dels at skabe sammenhold blandt døve verden over og dels at få skabt opmærksomhed om centrale døverelaterede emner blandt døve selv, i samfundet og på politisk niveau. Det sker gennem aktiviteter som marcher, møder, seminarer og udstillinger.

Fuld inklusion

Hvert år har ugen et særligt tema, og i år er temaet ”Fuld inklusion med tegnsprog”. Tanken bag temaet er at markere, at fuld inklusion er mulig for døve, når tegnsprog anerkendes og bruges bredt i samfundet.

Om det siger Michael Olesen fra DDL’s hovedbestyrelse på DDL’s hjemmeside

”For mig handler inklusion om, hvordan jeg som døv kan deltage i samfundet på samme vilkår som andre. Samfundet skal altså tilpasses så vi døve kan inkluderes. Måden at gøre det på er selvfølgelig ved brug af tegnsprog. Der skal være adgang på tegnsprog, så jeg kan anvende tegnsprog til at kommunikere. Det er dét der skaber inklusion for mig.”

Temaet fuld inklusion med tegnsprog er samtidig temaet for WFD’s tredje internationale konference, som finder sted i Budapest 8. til 10. november.

Lydløs dag på CFD

I Danmark bruges ugen til at afholde Døves Kulturdag i Aarhus. Det foregår lørdag den 23. september med blandt andet udstillinger, foredrag, aktiviteter for børn.

På CFD er onsdag i Døves Internationale Uge Lydløs Dag. Her bruger man ikke stemme - så vidt det er muligt for ens arbejdsopgaver - men anvender sig udelukkende af tegnsprog (også hørende kolleger indbyrdes), efter bedste evne.

Samtidig har vi en fotokonkurrence, som viser hvordan dagen er blevet markeret i de forskellige dele af CFD under et bestemt tema.

Vinderen af konkurrencen får lov til at vælge temaet for næste års konkurrence. Sidste år vandt Vaskeriet, IT-værkstedet og IT-skrot, som har bestemt, at temaet for årets konkurrence er "Handsker og hænder". 

Relateret indhold

CFD

Oktobervej 22A
2860 Søborg
Tlf. 4439 1100
SMS 4085 1315
cfd@cfd.dk
CVR 55280312

Hvem er CFD?

CFD er landets største leverandør af tilbud til døve, mennesker med høretab eller døvblindhed samt døve med yderligere funktionsnedsættelser.

Whistleblowerordning