Spring til indhold
Billede af Asger Bergman stående på en lille gangbro ved en sø

03-03-2017  |  Asger Bergmann fyldte 70 år i går

På CFD kan vi se tilbage på et langt og frugtbart samarbejde med fødselaren.

Asger og hans kone, Ritva, som i sine sidste arbejdsår var ansat som tegnsprogskonsulent på CFD (og for øvrigt også blev 70 år i sidste måned) har begge været pionerer indenfor tegnsprogsundervisning af hørende professionelle.

Asger og Ritva var begge på studieophold på Gallaudet University i 1970´erne, hvor de blev dybt involveret i den gryende forskning i tegnsprog, de oplevede en helt ny tilgang til tegnsprog som et selvstændigt sprog og sprogets betydning for døves kultur og identitet. Den viden tog de med sig hjem til Danmark.

Primus motor

I 70´erne var der ikke mange professionelle i døveverden, der kunne tegnsprog, så Asger var primus motor og med til at grundlægge det første, store undervisningsprogram for professionelle og pårørende til døve i tegnsprog på Aalborgskolen.

Videre var han med til at grundlægge tegnsprogstolkeuddannelsen 15 år senere i København. Begge dele har haft stor betydning for CFD´s arbejde med både at sikre mulighed for kvalificeret tegnsprogstolkning og, at alle vores ansatte, der ikke kan tegnsprog ved ansættelsen, kommer igennem en række tegnsprogskurser og får en viden om døves vilkår, kultur og identitet.

Og Ritva var med til at professionalisere og højne kvaliteten af vores tegnsprogskurser, da hun kom til CFD. 

Her på CFD har vi endvidere haft fornøjelsen af at høre Asger, som er en fænomenal historiefortæller, udlægge passager fra sin erindringsbog ”Tegnsprog – hvorfor ikke?”

Ægteparret har også sammen holdt et fængslende foredrag om opholdet på Gallaudets betydning for deres arbejde for døvesagen i Danmark. CFD ønsker dem begge et stort tillykke med de 70.

Fotoet øverst viser er udsnit af forsiden af Asger Bermanns bog "Tegnsprog - hvorfor ikke"

Relateret indhold

CFD

Oktobervej 22A
2860 Søborg
Tlf. 4439 1100
SMS 4085 1315
cfd@cfd.dk
CVR 55280312

Hvem er CFD?

CFD er landets største leverandør af tilbud til døve, mennesker med høretab eller døvblindhed samt døve med yderligere funktionsnedsættelser.

Whistleblowerordning