Spring til indhold
Tre mennesker står med ryggen på og kigger på en væg med tegninger

27-04-2023  |  Med drømmene i fokus øges trivslen

Hvad drømmer du om? Hvad vil du gerne have mere af i din hverdag? Hvad gør dig glad? Med det fokus har Hus 28 på Oktobervej i Søborg styrket det positive i beboernes hverdag og i deres fællesskab.

Tegninger, billeder, piktogrammer og andre visuelle hjælpemidler har understøttet samtalerne mellem pædagogerne og beboerne. Det vigtige pædagogiske arbejde er kommet til udtryk i en styrket pædagogisk praksis med nye elementer, plakater, drømmefangere og meget mere.

 ”Arbejdet med drømme har uden tvivl øget livskvaliteten og trivslen hos beboerne i Hus 28,” fortæller leder af huset, Hannah Louise Dahl. ”Det er meget motiverende at få sin drøm, stor som lille, opfyldt. Det er også en stor glæde i sig selv at kunne mestre at udtrykke sin drøm.”

Og en sidegevinst, som virkelig vækker begejstring i Hus 28, er, at beboerne også for alvor har fået øjnene op for fællesskabet, og hvem de hver især er, fordi de har præsenteret egne livshistorier og drømme for hinanden.

Det startede med et pilotprojekt

At arbejde pædagogisk med beboernes drømme er startet som pilotprojektet ”Drøm dig glad”, som udviklingskonsulent Anette Gramstrup og Hannah Louise Dahl har stået i spidsen for. Projektet startede i september 2022 og afsluttedes med drømmemessen her i april måned.

Formålet med pilotprojektet har været at finde ind til de drømme, beboerne har for deres liv – drømme som kan give retning for deres liv og medvirke til at øge trivslen. Medarbejderne i Hus 28 er blevet inspireret af et lignende projekt, somTilbud med tegnstøttet kommunikation under Job og Velfærd i Aalborg har lavet. De har gennemført et specielt tilrettelagt forløb lokalt i Søborg, hvor de er blevet inspireret til at arbejde som drømmedetektiver med fokus på for eksempel rollen som facilitator, på hvordan de observerer, på grafisk facilitering for at kunne tegne en drøm og på sprog, magt og etik.   

En genganger blandt temaerne, som beboerne har bragt frem i forløbet, er et fokus på deres familier og deres opvækst. En væsentlig forudsætning for at bevæge sig ind på arenaen for drømme er, at man kender sin fortid – derfor blev der i projektet også arbejdet med beboernes livshistorier. En af beboerne glædes, når han fortæller om, hvordan han sammen med sin far gik til ridning i Ballerup. En anden bliver glad ved at tænke på sin søster og sine forældre, der bor i henholdsvis et hvidt og et gult hus. En tredje beboer gav udtryk for, at hun gerne fortsat ville besøge sine forældres gravsted, når hun var på besøg hos sin søster i Odense. Gravstedet stod ellers for at skulle nedlægges, men beboerens fokus på netop gravstedet i løbet af projektet, fik efterfølgende familien til at forlænge det.

Omverdenen er blevet åbnet

Forløbet har ifølge Hannah Louise Dahl været meget vellykket og en sidegevinst, som hun er særligt glad for, er, at forløbet har udvidet beboernes syn på mulighederne i omverdenen.  

Hun fortæller, at beboerne og pædagogerne nu har flere aktiviteter ud af huset, hvor de tager afsted som et fællesskab, hvor man skal vise hinanden tolerance og empati og lade sig inspirere af hinandens ideer. 

Og på turene ud af huset er de også blevet mødt med stor imødekommenhed. Beboerne blev for eksempel enige om, at de gerne ville i biografen og se en film – en fælles beslutning, som slet ikke ville være blevet bragt i spil før arbejde med drømme. Ved henvendelse til biografen fik de tilbudt deres helt egen forestilling, så de, der ikke kunne sidde stille, kunne bevæge sig rundt, og de, der ikke kunne være musestille, kunne give lyd fra sig.

”Vi har åbnet så mange døre op til hinanden og også op ud til omverdenen, fordi arbejdet med drømme har øget vores fokus på muligheder. Alle de muligheder, der åbenlyst er omkring os og alle de muligheder, som beboerne nu på egen hånd eller i fællesskab får øje på,” siger en glad Hannah Louise Dahl.

Relaterede artikler

CFD

Oktobervej 22A
2860 Søborg
Tlf. 4439 1100
SMS 4085 1315
cfd@cfd.dk
CVR 55280312

Hvem er CFD?

CFD er landets største leverandør af tilbud til døve, mennesker med høretab eller døvblindhed samt døve med yderligere funktionsnedsættelser.

Whistleblowerordning