Spring til indhold
En gruppe unge mennesker, der er aktive sammen på en fortorv.

25-06-2019  |  En særlig CODA-verden...?

Kan man forestille sig, at hørende børn og unge med døve forældre – de såkaldte CODA-børn – bevæger sig i tre og ikke bare to verdener? Hvor den tredje verden er en særlig CODA-verden, hvor de finder en tryghed, en samhørighed og et fællesskab.

En af CFD Rådgivnings familiekonsulenter, Tine Petersen, ser nærmere på området og inkluderer i sin artikel nedefor også norske erfaringer fra unge CODA’er.

”Jeg har en del venninner som også er CODA, og jeg har vokst opp med andre CODAbarn rundt meg hele tiden. Og vi har alltid snakket om å ha døve foreldre og fortalt historier om hverandre sine foreldre. Men jeg har aldri tenkt på det at vi er CODAer. Det begynte jeg ikke å tenke på før jeg var på CODA-samling for ungdommer.” fortæller en ung således i bogen HØRENDE I ØRENE, DØV I MAGEN.

Det psykosociale betyder noget

Tine Petersen, der selv er CODA, er ikke i tvivl om, at der har manglet et fokus på de psykologiske og sociale aspekter omkring opvæksten som CODA-barn.

”Synet på CODA-børn har længe været, at de i takt med, at de tilegner sig talt dansk også kommer til at ligne hørende mennesker mere og mere. Der er dog noget, som tyder på, at CODA’er har brug for at spejle sig i andre CODA’er, og at det måske er i selskab med andre CODA’er, at de føler sig allermest hjemme. På den måde bliver de både og, og hverken eller,” forklarer Tine.

Hun peger på, at det stærke fokus, der har været på det danske talte sprog hos disse børn – om de nu kommer til at mestre det i tilstrækkelig grad – har fjernet fokus fra det psykosociale.

”Det er noget af det, som jeg og mine kolleger har øget fokus på i vores arbejde med disse børn og unge og deres familier.”

Læs artiklen om CODA-børn her.

Se tegnsproget video om artiklen her:

 

Grupper for CODA-børn

Artiklens forfatter Tine Petersen arrangerer i øvrigt sammen med sin kollega Gitte Steinmetz grupper for CODA-børn mellem 8 og 13 år til efteråret.

Se mere i videoen nedenfor og send en mail til Gitte Steinmetz (gzs@cfd.dk) eller Tine Petersen (tap@cfd.dk), hvis du har spørgsmål eller ønsker at melde dit barn til.

Se tekstversion af video her.

Relateret indhold

CFD

Oktobervej 22A
2860 Søborg
Tlf. 4439 1100
SMS 4085 1315
cfd@cfd.dk
CVR 55280312

Hvem er CFD?

CFD er landets største leverandør af tilbud til døve, mennesker med høretab eller døvblindhed samt døve med yderligere funktionsnedsættelser.

Whistleblowerordning