Spring til indhold
Portræt af Beate Øhre udendørs

03-04-2017  |  Norsk ph.d. om psykiske lidelser og høretab

Den 21. april forsvarer den norske psykolog Beate Øhre sin ph.d.-afhandling om psykiske lidelser hos voksne, der er døve eller har en hørenedsættelse.

Afhandlingen har titlen ”Mental disorders and traumatic experiences in deaf and hard of hearing adult psychiatric outpatients” (Psykiske lidelser og traumatiske oplevelser hos døve og hørehæmmede psykiatriske ambulante patienter).

Beate Øhre er ansat ved Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse (NBHP). Det er et landsdækkende psykiatrisk tilbud i Norge målrettet mennesker som er døve, har hørenedsættelse eller døvblindhed

Samme forekomst som i resten af befolkningen

Beate Øhre har undersøgt sammenhængen mellem psykiske lidelser og forskellige baggrundsforhold. Det kunne for eksempel være, om man voksede op med samme sprog som sine forældre, om man gik på døveskole eller almindelig folkeskole, om man boede hjemme eller på kostskole med mere. 

Hun så også på, om personerne havde været ude for potentielt traumatiske oplevelser som børn eller voksne, og hvordan det i givet fald havde påvirket dem.

Hendes studie viser, at forekomsten af psykiske lidelser blandt personer med hørenedsættelse og døvhed er den samme som i den hørende del af befolkningen. Og at depression og angst var de mest udbredte lidelser. 

Flere stressrelaterede helbredsproblemer 

De personer i undersøgelsen, som anvendte talesprog, havde flere stressrelaterede helbredsproblemer end dem, der anvendte tegnsprog.

Forklaringen er den, mener Beate Øhre, at fordi hørenedsættelsen oftest er usynlig for omgivelserne, tages der sjældent hensyn til den – og kommunikation med hørende kan derfor opleves som ekstra belastende for personer med hørenedsættelse. 

Beate Øhre forsvarer sin ph.d. den 21. april i Oslo.

Foto: Anders B. Bisgaard, Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse (NBHP)

Relateret indhold

CFD

Oktobervej 22A
2860 Søborg
Tlf. 4439 1100
SMS 4085 1315
cfd@cfd.dk
CVR 55280312

Hvem er CFD?

CFD er landets største leverandør af tilbud til døve, mennesker med høretab eller døvblindhed samt døve med yderligere funktionsnedsættelser.

Whistleblowerordning