forældrevejledere
Forældrevejlederne henvender sig til familier, hvor en eller begge forældre er tegnsprogsbrugere. Forældrevejlederne tilbyder vejledning og rådgivning i almene spørgsmål vedrørende børns udvikling og opdragelse.
Specialviden og tegnsprogskompetence
Forældrevejlederne har pædagogiske uddannelser og har desuden specialviden om døve familiers særlige vilkår, døves kommunikation og samarbejde mellem døve og hørende.
Forældrevejlederne behersker tegnsprog på højt niveau og er således i stand til at kommunikere direkte med døve tegnsprogsbrugere.
Objektivt finansieret
Ordningen er objektivt finansieret – det betyder, at alle landets kommuner bidrager til finansieringen af ordningen. Som borger eller kommune kan man derfor frit henvende sig til forældrevejlederne uden, at det får yderligere omkostninger
Udgiften til forældrevejlederne ydes i henhold til Lov om Social Service §12 og §13 samt Lov om Social Service §174 – jf. bekendtgørelse 1017 af 19.8.2017 §22.
Forskel på forældrevejledere og familiekonsulenter
Rådgivning har også et andet tilbud rettet mod familier, hvor forældre eller børn er døve eller har et betydeligt høretab. Dette tilbud gives af familiekonsulenterne.
Til forskel fra forældrevejlederne retter familiekonsulenternes tilbud sig mod familier, hvor der er brug for en længerevarende og mere dybdegående indsats med udgangspunkt i særlige behov i forholdet mellem forældre og børn.
Forældrevejlederne er landsdækkende
Der er ansat forældrevejledere ved de fem regionale kontorer i København, Odense, Fredericia, Aarhus og Aalborg. Herfra dækker konsulenterne hele landet.