Spring til indhold
Kvinde bliver podet i næsen af en person i kittel og med handsker

19-01-2021  |  Coronatest på CFD Nyborg

For anden gang indenfor en uge lagde den mobile testvogn mandag vejen forbi CFD Nyborg, hvor omkring 50 medarbejdere og brugere lagde næser til de lange vatpinde.

Ved pressemødet onsdag den 13. januar opfordrede justitsminister Nick Hækkerup til, at alle, der går fysisk på arbejde i øjeblikket, bliver testet en gang om ugen. 

På Skaboeshus på CFD Nyborg var de ikke sene til at tage handsken op. Allerede dagen efter, torsdag formiddag, havde de lavet aftale med firmaet Carelink, som står for de såkaldte lyntest i Nyborg. To af deres medarbejdere kom rullende i deres testvogn til Skaboeshus, hvor personalet i hast havde lavet Værkstedets personalekontor om til midlertidigt testcenter, som fik besøg af 55 personer.

Mandag var det lokale testcenter så i brug igen, denne gang for at teste 50 medarbejdere, beboere og brugere af dagtilbuddet. Og der er allerede aftale om, at testvognen kommer forbi igen næste mandag.

Omhyggelige forholdsregler

Der bliver naturligvis taget omhyggelige smitte-forholdsregler i forbindelse med testningen. Man står i kø i gården med to meters afstand med mundbind på; derefter sprittes hænderne grundigt af i et forrum, hvor man venter en ad gangen; og først når den forrige person har forladt lokalet gennem en anden dør, går man ind. 

Nogle af borgerne gør det alene uden pædagog, mens andre har en pædagog med som støtte. I et enkelt tilfælde har der været tale om gensidig støtte, da borgeren blev testet først og derefter holdt medarbejderen i hånden, da det var dennes tur. 

Desuden sidder Lise Hansen, som er sundhedsfaglig medarbejder på Skaboeshus, i et hjørne af lokalet hele tiden for at hjælpe med kommunikationen, sygesikringsbevis osv. 

Alle 105 prøver indtil nu har heldigvis givet negativt resultat. Men der er lagt en plan for, hvordan man omgående skal sætte ind med smitteopsporing i tilfælde af et positivt svar.

Oprejst pande

Selvom de færreste synes, at det er en fornøjelse at få en vatpind langt op i næsen, tager alle det med oprejst pande – både medarbejdere og borgere. 

En af brugerne af dagtilbuddet (som gerne vil være anonym), siger om oplevelsen: 

"Jeg har valgt at blive testet begge gange. Vi er jo mange mennesker her på værkstedet, både brugere og pædagoger, så jeg synes, det er det sikreste. Første gang, jeg skulle podes, var det ubehageligt, syntes jeg. Det er jo en lang vatpind, de bruger, og det gjorde faktisk lidt ondt. Jeg havde ikke prøvet det før, så jeg var også lidt nervøs."

"Men anden gang, altså i går, gik det rigtig fint. Der vidste jeg jo, hvad der skulle ske, så der slappede jeg mere af og trak vejret roligt."

Opfordring til test

Også i CFD’s øvrige sociale tilbud i Nærum og Gladsaxe er der interesse for at få besøg af testvognen. Der er taget kontakt til de relevante myndigheder i de pågældende kommuner og Region Hovedstaden med henblik på afklaring, men desværre lader svaret vent på sig. 

CFD's chef Kurt Faber-Carlsen siger: 

"Indtil vi har klarhed, er opfordringen, at alle CFD-medarbejdere, der møder fysisk frem på arbejde, lader sig teste minimum en gang ugentligt. På den måde passer vi endnu mere på os selv, vores nærmeste, de borgere, vi er i kontakt med, og de kollegaer vi møder hver dag." 

"Formålet med myndighedernes corona-strategi er jo ligetil. Så mange som muligt skal lade sig teste hver eneste dag for at finde corona-smittede personer – både personer med og uden symptomer på sygdommen. Målet er, at smittekæderne bliver opsporet og brudt samtidig med, at myndighederne får overblik over udbredelsen af smitten. Og det kan vi på CFD være med til ved at lade os teste en gang ugentligt – præcis som de gør i Nyborg," slutter Kurt Faber-Carlsen.

Relateret indhold

CFD

Oktobervej 22A
2860 Søborg
Tlf. 4439 1100
SMS 4085 1315
cfd@cfd.dk
CVR 55280312

Hvem er CFD?

CFD er landets største leverandør af tilbud til døve, mennesker med høretab eller døvblindhed samt døve med yderligere funktionsnedsættelser.

Whistleblowerordning