Spring til indhold
Foto af bogen og appen Haptiske signaler

05-07-2018  |  ​ Ny bog og app med haptiske signaler

En ny bog og app fra FDDB beskriver 139 haptiske signaler - følbare tegn, som udføres på for eksempel ryggen af en person for at give hurtig og enkel information om omgivelserne.

Med en blanding af symboler, visuelle former og enkelte bogstaver og tal kan man via haptiske signaler, uden at blive afbrudt i samtalen, få de ekstra oplysninger, man ellers ikke har en chance for at vide noget om, hvis man har svært ved at se og høre.

Smiler den person, jeg taler med? Er der nogen, der har hånden oppe for at få ordet?  Hvordan ser rummet ud, som jeg befinder mig i? Hvem andre er i rummet omkring mig, og hvad foregår der?

Det er alt sammen information, der kan beskrives med haptiske signaler. Og dermed kan man følge med i, hvad der sker omkring én og deltage på langt mere lige fod i social interaktion.

Signalerne kan også være med til at visualisere abstrakte konstruktioner ved at tegne en mere simpel form af en ting på ryggen. Er man for eksempel på en stor uoverskuelig plads eller ved en bygning, kan formen tegnes på ryggen eller hånden og dermed blive mere håndgribelig og overskuelig i sin form.

Haptiske signaler er simple og diskrete og udføres på ryg, skulder, arm eller håndryg.

Introduceret for mere end 20 år siden

Haptiske signaler blev introduceret på døvblindeområdet i Skandinavien for mere end 20 år siden, og de vinder stadig større udbredelse.

Med denne bog og app præsenterer Foreningen Danske DøvBlinde (FDDB) 139 signaler, som anvendes i Danmark.

Bogen og app’en er bygget op af fotos, tekstbeskrivelse og videoklip og kan bruges til at lære signalerne på egen hånd eller sammen med en hjælper eller et familiemedlem.

Signalerne er inddelt alfabetisk og efter kategori. Har man brug for at lære signalerne at kende i en bestemt kategori, fx MAD & DRIKKE eller FARVER, kan man nøjes med at lære sig nogle af dem til en begyndelse.

Når man er blevet fortrolig med at bruge dem, kan man altid lære flere.

Her finder du bogen og appen

Appen hedder Haptiske signaler og kan downloades gratis fra App store og Google Play.

Bogen koster 139 kr. og kan købes her i FDDB’s webshop. Den kan også downloades gratis som pdf her.

Signalerne kan desuden ses på kanalen Hapsignal DK på YouTube. 

Relateret indhold

CFD

Oktobervej 22A
2860 Søborg
Tlf. 4439 1100
SMS 4085 1315
cfd@cfd.dk
CVR 55280312

Hvem er CFD?

CFD er landets største leverandør af tilbud til døve, mennesker med høretab eller døvblindhed samt døve med yderligere funktionsnedsættelser.

Whistleblowerordning