Rådgivning og vejledning
Nedenfor finder du rapporter og artikler, som gennem beskrivelser af vores ydelser og tilbud præsenterer vores viden og metoder indenfor rådgivning, vejledning og udredning generelt på døve- og døvblindeområdet.
Du finder artikler om specifikke temaer i menuen.
Hvis du er interesseret i at vide mere, er du velkommen til at kontakte os på viden@cfd.dk.
"Jeg ville gerne bare være som alle andre"
At være anderledes – om børn og unge med Usher syndrom
Af Rasmus Hougaard Pedersen (ISDH) og Niels-Henrik M. Hansen (CFD)
I artiklen præsenteres nogle af resultaterne af en interviewundersøgelse blandt børn og unge med Usher syndrom. Undersøgelsen belyser unge menneskers oplevelse af at vokse op med Usher syndrom, samt deres livsvilkår og mulighedsrum. (2020)
Artikel fra Specialpædagogik | Nr. 4 2020
Unge, døvblindhed, Usher, livsvilkår, opvækst, livsomstilling
Undersøgelse: CI og døvblindhed
Af Niels-Henrik M. Hansen og Trine Skov Uldall
CI er blevet en standardbehandling for borgere, hvor høretabet har en karakter, der gør det svært at afhjælpe med høreapparater. Vi har i denne undersøgelse set nærmere på, hvordan seks borgere med erhvervet døvblindhed og CI oplever udbyttet af CI i deres hverdag. (2020)
Uddrag af rapporten
Rapport fra undersøgelsen
Case-samling fra undersøgelsen
Rapport fra www.cfd.dk | September 2020
CI, døvblindhed, cases, livsfortælling
Af Bettina Ugelvig Møller
CFD Rådgivnings døvblindekonsulenter står bag rehabiliteringskurset Kom igen! for mennesker med erhvervet døvblindhed. Fokus er på livsomstilling og det psykologiske aspekt i at leve med et handicap, der rammer to af vores vigtigste sanser: synet og hørelsen. Ikke synet eller hørelsen, men synet og hørelsen. Samtidigt.
Faglig artikel fra www.cfd.dk | August 2020
Rehabilitering, døvblindhed, døvblindekonsulenter, livsomstilling
Af Bettina Ugelvig Møller
Det to et halv-årige rehabiliteringsprojekt Kom igen!, som CFD's døvblindekonsulenter har stået i spidsen for med økonomisk støtte fra Socialministeriet, blev rundet af i midten af marts måned med en konference. (Den sidste af tre artikler om rehabiliteringsforløbet Kom Igen! for mennesker med døvblindhed)
Faglig artikel fra www.cfd.dk | Maj 2018
Rehabilitering, døvblindhed, døvblindekonsulenter, livsomstilling
Af Bettina Ugelvig Møller
Et konsekvent fokus på mennesket og dets psykosociale side fremfor den fysiske funktionsnedsættelse var det helt rigtige valg i kurserne – og i øvrigt meget i tråd med den udvikling, der sker inden for rehabilitering. (Den anden af tre artikler om rehabiliteringsforløbet Kom Igen! for mennesker med døvblindhed)
Faglig artikel fra www.cfd.dk | Marts 2018
Rehabilitering, døvblindhed, døvblindekonsulenter, livsomstilling
Af Bettina Ugelvig Møller
CFD's døvblindekonsulenter yder specialrådgivning og vejledning til personer med erhvervet døvblindhed – dvs. som udvikler en alvorlig kombineret høre- og synsnedsættelse i løbet af livet. Et nyt projekt har haft til formål at udvikle et sammenhængende og helhedsorienteret rehabiliteringsforløb for gruppen. Denne artikel er den første i en serie af tre, og den beskriver den teoretiske ramme for projektet. (Den første artikel af tre om rehabiliteringsforløbet Kom Igen! for mennesker med døvblindhed)
Faglig artikel fra www.cfd.dk | Februar 2018
Rehabilitering, døvblindhed, døvblindekonsulenter, livsomstilling
Af Betina Ugelvig Møller
CFD Rådgivnings døvblindekonsulenter oplever i stigende grad at få kontakt med mennesker med Usher 2 ad andre veje end tidligere. Sociale medier, mund til mund og henvendelser på baggrund af informationsmateriale er nogle af de nye veje.
Faglig artikel fra www.cfd.dk | 2016
Rehabilitering, døvblindhed, døvblindekonsulenter, Usher syndrom, opsporing
Af Bettina Ugelvig Møller
”Vi kan være med til at sikre, at døve asylansøgere og flygtninge, der kommer her til landet, får samme muligheder i systemet, som hørende asylansøgere og flygtninge.” Det er argumentet, der ligger bag CFD Rådgivnings særlige indsats på området.
Faglig artikel fra www.cfd.dk | Juli 2016
Udredning, døvhed, døvekonsulenter, flygtninge, asylansøgere
Af CFD Rådgivning
Døvblindekonsulenterne tilbyder instruktion, undervisning og supervision for kontaktpersoner ansat under § 98 hos døvblindblevne. Kontaktperson Stine Bergmann Verhelst og Hanne Ravn er enige om, at arbejdet kræver helt særlige kompetencer. De er afhængige af løbende opkvalificering og sparring med døvblindekonsulenterne.
Artikel fra CFD Rådgivnings ydelseskatalog | 2016
Kontaktpersoner, døvblindhed, døvblindekonsulenter, supervision, undervisning
Af CFD Rådgivning
Cecilie Leving er 22 år og socialrådgiverstuderende. Hun har et middelsvært høretab, kikkertsyn og natteblindhed pga. Usher 2. For Cecilie Leving er det en stor hjælp, at hun frit kan kontakte døvblindekonsulenten med spørgsmål om sit dobbelte sansetab og få støtte i den livsomstillingsproces, hun er midt i.
Artikel fra CFD Rådgivnings ydelseskatalog | 2016
Døvblindhed, døvblindekonsulenter, Usher syndrom, rådgivning, livsomstilling
Af CFD Rådgivning
Jette Petersen er knap 70 år. Hun er tegnsprogsbruger og har jævnligt kontakt til CFD’s ældrevejleder Anne Margrethe Philipsen for at få støtte og vejledning i sin hverdag. De sidste par år, før Jette fik kontakt til ældrevejlederen, var præget af turbulens og kriser, samt store helbredsmæssige problemer, der gjorde det svært for Jette at blive boende i sin lejlighed på første sal i en opgang uden elevator. Via sit netværk i Døves Pensionistklub ”Brohusklubben” og Døves Kirke fik Jette nys om CFD’s ældrevejleder, som siden hen har hjulpet med at støtte hendes rejse fra krise til livskvalitet.
Artikel fra CFD Rådgivnings ydelseskatalog | 2016
Døvhed, ældrevejleder, rådgivning, livsomstilling
Af CFD Rådgivning
Kommunikation er et af de emner, Som 64 årige Kai Holst har brug For at drøfte med døvblindekonsulenten. For hans synsnedsættelse er igen progredieret, og det er i endnu flere situationer blevet svært for ham at aflæse tegnsprog visuelt. Her må Kai Holst anvende taktilt tegnsprog, dvs. føle sin samtalepartners tegnsprog med hænderne. Døvblindekonsulenten rådgiver om, hvilke tiltag der kan optimere Kai Holsts kommunikation yderligere.
Artikel fra CFD Rådgivnings ydelseskatalog | 2016
Døvblindhed, døvblindekonsulenter, rådgivning, kommunikation, tegnsprog
Af CFD Rådgivning
En gruppe af eksperter, heriblandt fire fra CFD, er samlet med det formål at lave en udredning af 45-årige Peters funktionsnedsættelse. Fra at kunne gå med rollator er Peter inden for få år blevet kørestolsbruger. Hans håndbevægelser er også blevet mindre, hvilket gør det svært at aflæse hans tegnsprog. Kommunen har nu via VISO bedt om eksperternes input til, hvordan Peter fremover kan blive bedst afhjulpet kommunikativt, pædagogisk og boligmæssigt.
Artikel fra CFD Rådgivnings ydelseskatalog | 2016
Døvblindhed, udredning, Wolfram syndrom, ekspertgruppe
Af Bettina Ugelvig Møller
CFD’s døvblindekonsulenter har igennem de senere år etableret flere netværksgrupper herunder en netværksgruppe for mænd kaldet mandegruppen. Mandegruppen består af en håndfuld mænd, som har et særligt livsvilkår: De har en alvorlig høre- og synsnedsættelse som følge af Usher syndrom.1 Mændene har mødtes siden 2011 og har blandt andet været på Jyllandsringen, hvor de hver især fik en drømmetur i en Ferrari sammen med en professionel racerkører. Andre gange har mændene været samlet om en god frokost. De nævnte samværsformer er med til at skabe de rette rammer for gode snakke om hverdagens udfordringer, hvilket Peter Knak, som er én af deltagerne i mandegruppen, værdsætter.
Faglig artikel fra www.cfd.dk | 2015
Døvblindhed, døvblindekonsulenter, Usher syndrom, netværksgruppe, mandegruppe
Af CFD Rådgivning
Der bliver skålet i champagne og spist kransekage, mens der på tegnsprog bliver sagt godt nytår. Vi har fået lov til at være med til det første møde i 2015 i døves pensionistklub ”Valdemar Sejr” i Ringsted. Her mødes omkring 12 døve borgere, bosat i forskellige kommuner, til socialt samvær en gang om måneden. For flere af deltagerne bliver det sociale kombineret med en individuel samtale med ældrevejleder Anne Margrethe Philipsen, som står til rådighed nogle timer med støtte og rådgivning ved hvert pensionisttræf.
Artikel fra CFD Rådgivnings årsberetning | 2015
Døve, ældrevejleder, rådgivning, netværksgruppe
Af CFD Kommunikation
2014 blev året, hvor der skete store ændringer på det specialiserede socialområde. Ansvaret for en række rådgivningstilbud på handicapområdet er blevet flyttet til VISO under Socialstyrelsen, som har overtaget både det faglige og det betalingsmæssige ansvar for tilbuddene. De har hidtil været finansieret efter objektive kriterier, dvs. omkostningerne er blevet delt mellem kommunerne i forhold til indbyggertal. Døvekonsulentordningen er det eneste rådgivningstilbud, som fortsætter uændret, altså organiseret som et samlet tilbud under CFD med fortsat kommunal betaling.
Faglig artikel fra www.cfd.dk | September 2014
Døvhed, døvekonsulenter, VISO, specialrådgivning
Af Kirsten Washuus
I 2013 tog døvblindekonsulentordningen initiativ til at styrke en indsats for personer med Usher type 2. Projektet havde tre hovedformål: at opspore personer med Usher 2, som er en meget underdiagnosticeret gruppe herhjemme; at få viden om, hvilken hjælp der nytter efter deres egen opfattelse; og at lave netværksgrupper blandt de opsporerede personer.
Artikel fra Oftalmolog | Marts 2014
Døvblindhed, Usher 2, netværksgrupper, opsporing, projekt
Af CFD Rådgivning
Ordene er Minna Lütkens. En medfødt progredierende øjensygdom og en svær aldersrelateret hørenedsættelse er årsag til, at Minna i dag er funktionel døvblind. Siden 2010 har Minna haft en bevilling på kontaktpersonordning jf. Servicelovens § 98. Et godt samarbejde, en god kemi og gensidig respekt er en forudsætning for en velfungerende kontaktpersonordning. Der er tale om et samarbejde, hvor kontaktperson og bruger kommer meget tæt på hinanden, og det stiller nogle særlige krav til begge parter. Vi zoomer i denne artikel ind på kontaktpersonordningen, hvor vi også har bedt Hanne Ravn bidrage med sine erfaringer fra arbejdet som kontaktperson.
Faglig artikel fra www.cfd.dk | Februar 2014
Døvblindhed, Usher, kontaktperson
Af Bettina U. Møller
At leve med et dobbelt sansetab betyder, at man som udgangspunkt må skærpe sin opmærksomhed til det yderste for at følge med i, hvad der sker i omgivelserne. Det er anstrengende, og trætheden bliver en tro følgesvend, som det er vigtigt at tage højde for. Prioritering af ens ressourcer er én måde at håndtere trætheden på, men først skal man jo nå til en erkendelse af, hvad det er, der gør en træt og dernæst tage stilling til, om man vil leve med trætheden eller prøve at undgå den.
Faglig artikel fra www.dbcent.dk | 2010
Døvblindhed, træthed, energi, døvblindekonsulenter